Om du väljer vattenburen golvvärme kan du göra mycket av jobbet själv och spara en hel del pengar.

Ofta är det fördelaktigt med vattenburen på en större yta då installationen kan vara dyrare men driftkostnaden betydligt lägre.

Golvvärmeprodukter

När du planerar att installera golvvärme kommer du behöva golvvärmeprodukter till ditt golvvärmesystem. Produkterna du behöver kan variera från allt mellan rörböjningsstöd och värmereglering till ställdon.

VVSobadrum.se är en aktör på marknaden för golvvärmeprodukter med fokus på tillbehör och reservdelar. Oavsett om du redan lagt golvvärme eller har planer på att göra det så kan du vända dig hit. Här hittar du alla möjliga golvvärmedelar som du kan tänkas behöva – allt från rumstermostater, ställdon och kopplingsset till marknadens mest unika produkter.

Vattenburen golvvärme

Vattenburen golvvärme är en populär uppvärmningsmetod för både hus och stuga; då allt fler väljer bort direktverkande el och istället vill att sin uppvärmning ska vara vattenburen golvvärme. Paket med de varor och verktyg som behovs för en egen installation finns att köpa från flera aktörer som har färdiga golvvärmepaket. Vattenburen golvvärme blir vanligare för varje år som går och i nästa avsnitt får du lästa mer om vad som vanligtvis ingår i ett golvvärmepaket.

Golvvärmepaket

Det finner flera olika sorters golvvärmepaket du kan köpa och de är utformade för att underlätta inköpsprocessen för dig. Golvvärmepaket sorteras oftast med hjälp av två olika kategorier; Golvyta och typ av golvvärme. De vanligaste varianterna av golvvärme kan du se här:

  • Spårade spånskivor
  • Ingjutning
  • Glespanel
  • Spårad EPS
  • Ingjutning med najtråd

Golvvärmeslang

Vanligtvis räknar man på längden golvvärmeslang per m2 beroende på vilken tjocklek det är på ens golvvärmeslang. Din åtgång blir mindre desto tjockare din golvvärmeslang är. Nedanför hittar du en lista hur mycket golvvärmeslang per m2 du behöver beroende på slangens tjocklek.

Installera vattenburen golvvärme själv

1

Läs installationsguiden så att du skaffar dig en bra överblick av arbetet.

2

Provlägg alla golvbitar – tänk på att lägga de varmaste delarna av röret närmast de väggar där värmeförlust kan uppstå. Ett tips är att göra en ritning på hur bitarna ska ligga.

3

Applicera lim på golvet – låt torka i 10–30 min så att det blir klibbigt innan golvbitarna läggs på.

4

Placera ut golvbitarna på limmet med hjälp av din ritning.

5

Skär upp vändkanalerna där rören ska placeras.

6

Lägg rören i kanalerna och tejpa över där röret vänder och vid ställen där röret eventuellt sticker upp.

7

En behörig VVS-montör installerar och tryckprövar golvvärmesystemet.

8

Ytskiktet läggs – tänk på att värmen i golvet är avstängd när detta sker.

Om du hellre vill anlita någon som installerar ditt värmegolv så är några av experterna i branschen: